fredag 8. mars 2013

Slik trikser Inga Marte Torkildsen trikser med tall

Inga Marte Torkildsen "likestillingsminister" hevder at hver 4. kvinne utsettes for vold i nære relasjoner. Det er et tall jeg nekter å tro på uten å se en skikkelig dokumentasjon.

Hennes uttalelse på radio er ikke direkte etterprøvbar: "Vi vet at hver 4. kvinne utsettes for vold i nære relasjoner. Hver 10. utsettes for grov vold." I følge disse tallene vil det i et hvert selskap, i en hver familie med mer enn 4 jenter, på en hver arbeidsplass befinne seg et betydelig antall jenter som utsettes for vold. Og alltid noen som utsettes for grov vold. Jeg tror ikke på tallene hennes.

Hvis hun da ikke mener å legge til "en eller annen gang i livet fra vugge til grav". I så fall vil de tilsvarende tall være praktisk talt "hver eneste mann/gutt utsettes for vold" - for de fleste har hatt slike opplevelser i oppveksten. Og svært mange har blitt utsatt for noe som kan karakteriseres som grov vold. Men om det er slikt Inga Marte Torkildsen mener blir jo rene spekulasjoner.

Hun hevder det er et stort samfunnsproblem. En hver form for vold er uakseptabelt. Men det er vesentlig forskjell på graden av samfunnsproblem hvis det er noe som skjer en gang i livet eller om det er noe som skjer jevnlig slik Inga Marte Torkildsen får det til å høres ut som.

Jeg tror Inga Marte Torkildsen trikser med tall for å fremme et feministisk synspunkt, for uten å si det høyt hevder hun at hver 4. mann slår sin kvinne. Det tror jeg ikke noe på.

1 kommentar:

  1. Tallene er for så vidt korrekte når man ser på livsløp. Problemet er bare at menn utsettes for vold fra kvinner enda litt oftere i parforhold. Og at lesbiske parfhorhold er enda litt voldeligere. Jeg skal gi deg linkene til diverse studier på feltet senere.

    Jeg fant en ny alliert blogg:

    http://www.schantz.no/

    SvarSlett