mandag 4. mars 2013

Menn ER uten rettsikkerhet

Sonet tre år for en voltekt han aldri hadde begått

Det forelå ikke bevis da han ble dømt. Påstand sto mot påstand og retten valgte, mot alle prinsipper for rettsikkerhet, å la tvilen komme påtalemyndighetene til gode.

I en rettstat er rettsikkerhet for alle mennesker helt fundamentalt. I land vi ikke liker å sammenligne oss med ser vi at rettsikkerheten kan mangle og at mennesker blir dømt uten skikkelig rettsak. Eller en ren proforma rettsak hvor dommer dømmer slik påtalemyndighetene vil og hele rettsaken er et spill for nasjonal eller internasjonal presse. Slike rettsaker har vi i Norge.

I en rettstat er det helt avgjørende at det foreligger ugjendrivelige bevis. Og at tvilen skal komme tiltalte til gode. Det er bedre at 10 skyldige går fri enn at en uskyldig blir dømt. Slik er det ikke for menn i Norge.

For en tid tilbake kom det frem at kun en liten andel av anmeldte voldtektssaker endte med dom. Jeg tror det var snakk om 20%. NRK's journalist - det er et par år siden så jeg husker dessverre ikke navnet - ga intervjuobjektet sitt full støtte. De mente at politiet her gjorde en dårlig jobb og at 80% av alle voldtektsforbrytere går fri. Ingen reflektere over at det kanskje var slik at 80% av anmeldte voldtektssaker var falske!

Nå tror ikke vi at 80% av alle voldtektssaker er falske, Men vi er overbevist om at en god del av de 80% er falske anmeldelser. En god del av de som går fri er også helt uskyldig. Men intervjuobjektet helte til den oppfatning at det var bedre om noen menn ble dømt. For mange var uansett skyldig.

Mange har kanskje en eller annen gang, kanskje som barn, opplevd å bli beskyldt for noe man ikke har gjort. Det er en svært frustrerende situasjon. De som beskylder deg kan være nære venner eller familie, og de nekter å tro at du snakker sant.

La det være klart. Seksualforbrytelser er grusomme forbrytelser og de skal straffes hardt.

Å bli beskyldt for å noe så alvorlig som seksualforbrytelse er fullstendig ødeleggende for et uskyldig menneske. Nære venner, ektefelle, barn - alle må tenke gjennom hva de skal tro på. Svært mange vil uansett tenke "ingen røyk uten ild".  Skaden man blir påført gir ofte et tillitsbrudd mellom den uskyldige og dennes kjæreste mennesker. Skaden er ofte uopprettelig. Bare det faktum at din ektefelle tvilte på deg kan være vanskelig å tilgi. Skaden er som regel livsvarig og langt verre enn den skaden man blir påført av en voldtekt. Å beskylde noen uskyldige mennesker for seksualforbrytelser må straffes langt hardere enn forbrytelsen de beskyldes for. Og menn må få rettsikkerhet som er en rettstat verdig. Tvilen skal alltid komme tiltalte til gode. Selv om de er menn.

3 kommentarer:

 1. Stor dansk studie av falske annmeldelser fant at MINIMUM 7,3% (tror jeg det var) var falske, men at det reele tallet er høyere.


  http://www.dkr.dk/sites/default/files/Voldtaegt-del-II-falsk.pdf

  Diverse andre studier har funnet tall fra omtrent det nivået og betydelig oppover:

  http://en.wikipedia.org/wiki/False_accusation_of_rape

  SvarSlett
 2. http://www.cotwa.info/2013/03/latest-casualty-of-false-rape-claims.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  Nå er ting i ferd med å gå så langt at vi får grenser og paranoia for samvær mellom kjønnene som minner om det man har i en del muslimske land.

  SvarSlett
 3. Yikes, enda mer:

  http://theantifeminist.com/next-tuesday-the-european-parliament-votes-ban-porn/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  SvarSlett