søndag 12. mai 2013

Kari-Janne Lid, leder for sedelighetsavsnittet ved Grønland politistasjon er lei av at jenter må ta ansvar

"- Jeg er så lei av å høre at jentene må ta ansvar for egen drikking. Det er det samme som sier hver gang. Hovedproblemet er gutter som drikker altfor mye, og som dessverre gir blaffen i om jenta sier ja eller nei, sier Kari-Janne Lid, leder for sedelighetsavsnittet ved Grønland politistasjon til VG."

Ingen, unntatt kanskje noen i land vi ikke sammenligner oss med, hevder det er jentas skyld at hun blir voldtatt. Men ikke desto mindre er det stupid å ikke be ungdom bruke hode. At Kari-Janne Lid er lei av det tyder på at hun er mer opptatt av jenters enn gutters rettigheter.

Vi vet at overdreven drikking gjør enhver mer utsatt for vold. Gutter/menn som er fulle blir oftere utsatt for blind vold enn når de er edru. På samme måte havner de oftere i krangel og blir utsatt for vold. Og ja, jenter blir oftere utsatt for voldtekt når de er fulle enn edru. Årsaken har sannsynligvis noe med oppfattelse av situasjonen og hvor lett offer man blir.

I motsetning til Kari-Janne Lid vil vi fortsatt oppfordre jenter til å ta ansvar for eget liv. Modere sitt alkoholinntak, vurdere sitt klesvalg og være forsiktig med å ferdes på utsatte steder, være forsiktig med å bli med fremmede menn på nachspiel og å passe godt på sine drikkebeger når de er på klubber og lignende. Ikke fordi gjerningsmannen blir mindre skyldig, men fordi de blir mindre utsatt.

At biler har stoppeplikt for deg i fotgjengerfeltet gjør det ikke mindre dumt å vase ut i veien uten å se seg for eller med dødsforakt marsjere ut 2 meter foran en buss.

Og oppfordringen går også til gutter. I denne omgang, ikke til de veldig få som utøver vold eller voldtekt, men alle de andre. De som er fredelige sjeler, men som blir utsatt for vold. De som utøver vold og voldtekt derimot, har et helt annet problem. De må bare slutte med sine handlinger.


5 kommentarer:

 1. http://www.b.dk/kronikker/ministeriet-for-u-ligestilling

  SvarSlett
 2. http://universalemenneskerettigheter.blogspot.no/

  SvarSlett
 3. Kom nettopp over bloggen din. Glad det finnes noen slike blogger for nordmenn også. Jeg reagerte selv på den premieidioten jeg leste i artikkelen på VG.

  SvarSlett
 4. "De som utøver vold og voldtekt derimot, har et helt annet problem. De må bare slutte med sine handlinger."

  Dette høres dessverre veldig som om det er en kampanje mot menn; "Don't be THAT guy"-kampanjen.

  Slik jeg ser dette, forsterker du bare inntrykket av at menn er nødt til å "ta seg sammen, oppføre seg som en ordentlig mann som er høflig, omtenksom, gavmild, ridderlig"

  Uten å undersøke roten til problemet, og deretter finne ut hvordan vi kan minimisere problemet, vil en holdning som uttrykt i de to siste setningene ikke hjelpe noen. Denne holdningen er en del av problemet vi må prøve å oppklare. Det hjelper ikke å fortelle en voldtektsmann at han ikke skal voldta, for det er uforståelig for ham hvorfor.

  Hva vi spesifikt trenger å gjøre, er jeg mer usikker på, men jeg vet det ikke er dette.

  SvarSlett