tirsdag 24. november 2009

To urettferdigheter gir ikke rettferdighet

Også den gang mente mange at tvilen skulle komme tiltalte til gode i alle saker. Men fortsatt i dag ser vi grupper som mener at skyldspørsmålet skal snues på hodet i voldtekt og incest saker. Dvs. at menn, for det er alltid menn, må kunne dømmes dersom de ikke kan bevise sin uskyld.


Vi har en systematisk rettsikkerhet i samfunnet som bygger på at man er uskyldig til det motsatte er bevist selv i de mest forjævlige forbrytelsene. Jeg er selv far til små jenter og vet at jeg ville vridd alle hoder av den mann som eventuelt hadde forgrepet seg på mine jenter hvis jeg fikk tak i ham. Det er derfor ikke jeg skal straffe ham, men at samfunnet skal ta seg av det. Og det er samfunnets plikt til å påse at han får riktig rettsikkerhet. Dvs. at han er uskyldig til man kan bevise hans skyld. Ikke motsatt.

I voldtektssaker er bevisførselen ekstra vanskelig. I en vanlig forbrytelse må man bevise hvem som har begått handlingen. I voldtektssaker må man også bevise at handlingen også skjedde mot offerets vilje, for ellers vil handlingen være fullt lovlig, forutsatt at det er snakk om voldtekt av voksne mennesker. Også her skal tvilen komme tiltalte til gode og derfor blir det mange henleggelser av slike saker.

De fleste av oss kan med litt fantasi forestille seg hvorledes det er å bli uskyldig dømt for noe. Å måtte minste venner, familie og jobb. Tilbringe flere år i fengsel. Å ikke bli trodd av noen. Og allikevel vet man at man aldri har gjort det man er dømt for. Å dømme en uskyldig gir ikke rettferdighet til den uskyld offeret har blitt utsatt for. Det er bare å utsette et nytt offer for urett. Derfor er det bedre at en skyldig går fri enn at en uskyldig blir dømt.

7 kommentarer:

 1. Så absolutt. Jeg kunne ikke vært mer enig i det du sier.

  SvarSlett
 2. Hadde vært interessant å høre datterens versjon....Filipinene er vel ikke det mest intelligente stedet man drar til hvis man er feilaktig dømt for seksualforbrytelser mot datteren sin? Det er flere incest saker i Norge hvor gjerningsmannen/damen er gått fri, men flest menn...Heldigvis rettes søkelyset også på kvinnene i samfunnet, for det er nok flere av de enn vi tror.

  SvarSlett
 3. Ikke misforså. Jeg forsvarer absolutt ikke incest - eller andre sexsualforbrytelser - men alle mistenkte har krav på rettsvern og er uskyldige pr. definisjon til de er bevist skyldige.

  SvarSlett
 4. meget bra formulert, god refleksjon

  SvarSlett
 5. Men hvorfor får han så mye i erstatning? Når voldtektsofre får "tort og svie" erstatning, så er det på max 100.00 kroner. Så hva er grunnlaget for at han får så mye i erstatning i forhold til et voldtekstoffer?

  SvarSlett
 6. Angående denne saken og at det gjaldt incest synes jeg det var veldig rart at han hadde blitt uskyldig dømt, hvordan går det seg til?
  For det må ha vært datteren hans som kom med det utsagnet. Hvorfor ville hun lyve? Er ikke det også ganske rart? Hva skjedde egentlig?

  SvarSlett
 7. Å bli uskyldig dømt/beskyldt for slikt er like ille som å bli utsatt for seksuelle overgrep. Dette har skjedd i flere tilfeller,og i flere saker er seksuelle overgrep hevdet av barnevernskonsulenter selv om barn nekter for at så har skjedd og det ikke er funnet medisinske bevis for at dette skal ha skjedd.Også en del mødre i barnefordelingssaker har kommet med slike påstander for å "vinne" frem. Helt forkastelig! Å bli urettmessig beskyldt for noe slikt vil automatisk ruinere livet til de det gjelder. I tillegg kan man risikere at de reelle sakene ikke blir tatt alvorlig og dermed at virkelige gjerningsmenn kan fortsette å ødelegge barn for livet. Blir ikke overrasket om denne aktuelle saken er igangsatt av en overivrig barnevernsansatt...husk Bjugn!

  www.hra-n.no

  SvarSlett