søndag 2. februar 2014

Trakasseringskortet

Wikipedia definer trakassering slik: « er å forulempe, ergre eller plage og kan ha en rekke forskjellige former. I juridisk sammenheng i Norge er trakassering definert som «handlinger, unnlatelser eller ytringer som virker eller har til formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende» [1] og er forbudt når det finner sted på grunnlag av «etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion eller livssyn…»

Kvinner som på en eller annen måte får gjennomgå på jobben blir, ifølge dem selv, trakassert i betydningen trakassert på grunn av sitt kjønn.

Når man klatrer i karrierestigen blir ofte albuene spissere og kravene større. Det gjør at man får passet sitt påskrevet på en mer, og dessverre alt for ofte, mindre positiv måte.

En god ledermodell er som kjent å gir ros slik at andre hører det og gi kritikk på en konstruktiv måte  i enerom. Høyere opp i stigen fungerer det ikke alltid slik. Man kan få ramsalt kritikk fra sine sjefer i møter. Og ikke minst kan man få kritikk av sidestilte, konkurrenter når sjefene hører på. Kritikk som er ment å sette deg i et dårlig lys som uegnet til opprykket dere konkurrer om. Dette er ikke en bra kultur, men den har ingenting med kvinne/menn problematikken å gjøre. Man slår under beltestedet når det er det som rammer best. Det vil si, man kan også peke på medfødte «svakheter» som også inkluderer at man er av et annet kjønn. Men vær trygg, en kvinne som blir utsatt for dette vil nesten alltid hevde det er trakassering.   Og blir det sagt et bittelite pip om kjønnet, så er det egnet for å diskvalifisere avsenderen og parkere dennes karriere.
Ordet misbrukes så ofte at det egentlig blir helt uthulet. Det gjør det «farlig» å ha kvinner med i «konkurransen» fordi man fort blir beskyldt for å trakassere. Kvinners misbruk av ordet skader andre kvinners vei opp karrierestigen. Men det betyr vel kanskje ikke så mye for ei som vil opp og frem? Da er alle midler lov og det gjelder å utstyre seg selv med de spisseste albuene av alle. Og albuer fintslipt med trakasseringskortet er effektive.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar