onsdag 7. mai 2014

Fra kompliment til trakassering

I gamle dager, for 20 år siden, var det relativt vanlig å høre muntre plystretoner fra bygningsarbeidere og andre når en vakker kvinne gikk forbi.

Plystringen, med de velkjente små tonene, betydde noe slikt som "Hei, du er vakker, fin og flott. Du er pent kledd og du beveger deg elegant. Deg skulle jeg jammen likt å blitt mer kjent med". Iblant stemte ikke alt. Det kunne være litt av utsagnet som stemte. Noen var bare flott kledd, mens andre var bare vakre.

Uansett, å bli plystret etter på gaten var et kompliment fra gutter gitt til jenter. Jentene som fikk slik plystring etter seg reagerte, litt etter avstanden, med å si takk, nikke, smile eller vrikke litt ekstra på rompa. Å si takk når man får et kompliment er jo bare simpel høflighet.

I dag viser de fleste fingeren hvis noen våger seg på å plystre. Utrykket og innholdet i plystringen er fortsatt det samme, men å gi et kompliment til en fremmed kvinne basert på hva man ser oppfattes som sextrakassering.

Hvis det i tillegg er kvinner på byggeplassen, risikerer man at hendelsen rapporteres inn som uønsket adferd og at det skaper et kjønnsdiskriminerende arbeidsmiljø. Gutten som plystret risikerer tilsnakk.

Hysteri for trakassering har gått så langt at det har gitt oss et kaldere og dårligere samfunn.

Les også
Trakasseringskortet trekkes raskere enn Lucky Lukes's pistol
Slik favoriseres jenter i skolen
Så kvinner er underrepresentert i næringslivet?Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar